Prijava

Pozabil sem geslo
Registracija

Novice

16. 06. 2008 / Posnetki z javne seje Odbora za varstvo človekovih pravic

Oglejte si video posnetke spominskega literarnega večera ob 20. obletnici Odbora za varstvo človekovih pravic.

02. 06. 2008 / Spominski literarni večer in javna seja Odbora za varstvo človekovih pravic

Velike zgodbe lahko včasih povemo tudi čisto na kratko, a jim zato ne dolgujemo nič manj pozornosti.

Dopolnimo spomin na zgodbo, ki jo je pisala slovenska pomlad - z zapisi, podobami in odtisi časa, ki predstavlja eno najpomembnejših poglavij v zgodovini naše mlade države. Prisrčno vas vabimo, da se nam v sredo, 11. junija, ob 19. uri pridružite na spominskem literarnem večeru in javni seji Odbora za varstvo človekovih pravic.

Srečanje bo potekalo na letnem vrtu Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12, Ljubljana. V želji, da se srečamo tudi na priložnostni pogostitvi, vas lepo pozdravljamo!

Igor Bavčar
nekdanji vodja Odbora za varstvo človekovih pravic

Slavko Pregl
predsednik Društva slovenskih pisateljev

19. 05. 2008 / Okrogla miza Društva slovenskih pisateljev

Letos mineva natanko 20 let ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic in Gradiva za slovensko ustavo. To je bilo obdobje t.i. slovenske pomladi, v katerem je intenzivno sodelovalo tudi Društvo slovenskih pisateljev.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na okrogli mizi, ki bo v četrtek, 22. maja, ob 19. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12, Ljubljana).

Moderator večera bo Tone Peršak.

Sodelujejo:

  • Boris A. Novak
  • Tone Pavček
  • Veno Taufer
  • Vlado Žabot
  • Andrej Skubic
  • Aleš Čar

Društvo slovenskih pisateljev je v osemdesetih letih 20. stoletja bilo eden glavnih nosilcev prizadevanj za uveljavitev in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin v Sloveniji. Zato je razumljivo, da se je društvo najglasneje in najbolj odločno odzvalo na predlog sprememb Ustave SFRJ, predstavljen konec leta 1986, s katerim je želela tedanja zvezna oblast pod vplivom velikosrbskih teženj po hegemoniji centralizirati Jugoslavijo, izničiti pravico jugoslovanskih narodov do samoodločbe in državljanov do svobodnega izražanja svoje nacionalne pripadnosti oz. identitete in njihovih teženj po uveljavitvi svobode mišljenja ter izražanja in pravice do zbiranja in političnega združevanja.

Ker tedanja slovenska oblast ni v zadostni meri prisluhnila pripombam in zahtevam iz razprav o predlogu amandmajev k Ustavi SFRJ, je v DSP dozorela odločitev o pripravi vzorca slovenske ustave, v katerem so pisatelji v sodelovanju s pravniki, filozofi in sociologi, člani Slovenskega sociološkega društva, predstavili model ustave, ki je temeljil prav na spoštovanju človekovih pravic in izhajal iz težnje po uvedbi demokracije v Sloveniji. Tako rekoč istočasno s predstavitvijo Gradiva za slovensko ustavo je konec maja 1988 prišlo do aretacije Janeza Janše in Ivana Borštnerja in začetka procesa proti četverici, s katerim so bile kršene mnoge temeljne človekove pravice in svoboščine, ki jih jugoslovanska oblast ni priznala.

Glede na dotedanja prizadevanja DSP je bilo DSP kot celota in preko številnih svojih članov nadvse dejavno udeleženo ob ustanovitvi in delovanju Odbora za varstvo človekovih pravic, ustanovljenega ob aretaciji J. Janše in I. Borštnerja oziroma ob začetku procesa proti četverici (J.B.T.Z.). V nadaljevanju je ravno Društvo slovenskih pisateljev postalo ključni pobudnik in okvir ter v mnogih pogledih duhovno središče procesa osamosvajanja in uvajanja demokracije oziroma političnega pluralizma in s tem ustvarjanja pogojev za dejansko uresničevanje človekovih pravic in svoboščin v Sloveniji.

05. 02. 2008 / Portal Slovenska pomlad bo na enem mestu združil gradiva o dogodkih med leti 1977 in 1990

Na današnji novinarski konferenci je Muzej novejše zgodovine Slovenije predstavil spletni portal www.slovenskapomlad.si, ki predstavlja eno izmed aktivnosti, prek katerih bo potekalo letošnje obeležje 20. obletnice Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici. Portal www.slovenskapomlad.si, ki ga bo upravljal Muzej novejše zgodovine Slovenije, je sicer zasnovan širše in bo skušal na enem mestu zbrati čim več gradiv o dogodkih v obdobju med leti 1977 in 1990, ki ga poznamo tudi pod skupnim imenom – slovenska pomlad.

Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo imel portal funkcijo digitalnega muzeja takratnega obdobja. Zasnovan bo tako, da bo lahko vsakdo nanj dodajal dokumente, fotografije ali video material, odprt pa bo tudi za diskusije in komentarje. »Na portalu bo tako zbrano gradivo o dogodkih, ki so zaznamovali obdobje slovenske pomladi, z njim pa želimo vzpostaviti omrežje posameznih vsebinskih pobud in organizacijskih povezav, ki so se pojavljala v takratnem obdobju,« je dejal Jože Dežman. Portal bo tako postal virtualni muzej, ki ga bodo soustvarjali njegovi obiskovalci.

Avtor portala, novinar Ali Žerdin je dejal, da: »Posamične iniciative v 80. letih ne bi pomenile veliko, če ne bi bile del širšega omrežja.« Spletni portal ravno zato predstavlja fenomen slovenske pomladi kot omrežje iniciativ, dogodkov in ljudi. Snovalci želijo pritegniti vse, ki so kakorkoli sodelovali v dogodkih slovenske pomladi.

Letos mineva tudi natanko 20 let od ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici. Ob tej priložnosti se je že sestal tudi takratni kolegij Odbora in potrdil aktivnosti, ki jih je na novinarski konferenci predstavil Igor Bavčar, tedanji vodja Odbora. Tako bodo ob 20. obletnici pripravili še razstavo dokumentarnih fotografij Toneta Stojka v Mestnem muzeju, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bodo pripravili literarni večer, tako kot vsako leto se bodo tudi letos na posebnem srečanju srečali vsi štirje člani takratne četverice, osrednji dogodek, ki bo zasnovan kot koncert, pa bo v juniju potekal na Prešernovem trgu v Ljubljani. Nanj bodo povabili kulturne ustvarjalce, ki so pred 20 leti nastopili na kulturnem mitingu, ter mlade generacije, ki so pričele ustvarjati v obdobju po tem.

S celovitim projektom obeležja 20. obletnice Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici želijo pobudniki projekta ponovno zbrati člane takratnega Odbora ter se vsem, ki so takrat sodelovali v civilno-družbenih procesih, še enkrat javno zahvaliti za podporo.

Projekt ob 20. obletnici Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici želi tako spodbuditi javno razpravo o človekovih pravicah, demokraciji, demokratičnih procesih in spremembah v zadnjih 20 letih v Sloveniji.

/